admin 16 Ağustos 2021

Enerjide yeni gelecek perspektifi; Finansman, Yenilebilir Enerji, Verimlilik ve Dijitalleşme panelinde, yerli enerji kaynaklarıyla dengeli bir portföy oluşturulması gerektiği konusu istişare edildi. Yeni yazılımsal teknolojilerin sektöre entegrasyonu konuşuldu.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ayhan Kocasakal’ın yaptığı enerji zirvesinde “Enerjide yeni gelecek perspektifi, Finasman, Yenilebilir enerji, verimlilik ve dijitalleşme” başlıklı panelinin ilk konuşmacısı Enerji İşleri Genel Sekreteri Akif ÖZDEN oldu. Uluslararası enerji ajansının verilerinden yola çıkarak enerji sektöründeki trendler hakkında yorumlarda bulunan ÖZDEN 2016 rakamlarına göre bütün dünyada 178 bin megavat yeni enerji yatırımı yapıldığını ve bunun 3’te 2’sinin yenilebilir enerji kaynaklarından olduğunu ifade etti. Demek ki bu tarafa doğru bir eğilim var. Bununla beraber enerjide talep artısı sürüyor ve artmaya devam edecek, diyen ÖZDEN yine uluslararası enerji ajansının verilerine göre, 2040’da yüzde 25 artmış bir enerji talebiyle karşı karşıya kalacağımızı söyledi.

Kömüre Devam Etmeliyiz

2023 yılına kadar dünyanın fosil kaynaklarla ilgili enerji yatırımlarına devam edeceğini belirten ÖZDEN, İngiltere ve Almanya’nın başı çektiği kimi ülkeler kömürden tamamen çıkmayı konuşuyor. Türkiye olarak dengeli bir portföy yönetimi ile kömürüde ihtiva eden ama yenilebilir kaynaklarada yatırımları sürdüren bir çizgide ilerliyoruz. Dünya trendleriyle aynı oranda son 10 yılda yaptığımız enerji yatırımlarının üçte ikisini yenilebilir kaynaklara yaptık. Şunu vurgulamak gerek, kesintisiz kaliteli enerji, ulaşılabilir fiyatlar ve katlanabilir maliyetler arz güvenliği bakımından son derece kritik. Yani sürdürebilirliği sağlamanın yolu yerli kaynakları kullanmaktan geçer. Bu çerçevede dengeli bir portföy yönetimi açısından bir miktar kömür kullanmanın olması gerektiğini düşünüyoruz, dedi. Planlamalara göre 2023 yılına geldiğimizde 378 milyar kilovat saatlik bir enerji talebiyle karşı karşıya kalacağımızı işaret eden ÖZDEN aktardıklarına göre bu gün 307 milyar kilovatlık bir talep var. 2029’da bu rakam 440 milyar kilovat saate ulaşacak. 2023’e kadar 21bin megavat 2027’ye kadar da 38bin megavat kurulu güç koymuş olacağız. Bunlar %80 oranında yerli ve yenilebilir kaynaklardan olacak. Elektrik sektöründe kömürün payı aşağı yukarı üçte bir düzeyde. 2028’de bu oran değişmeyecek diyen ÖZDEN 2027’ye kadar 10bin megavat Hes 10bin megavat Ges yatırımı gerçekleştirmiş olacağını açıkladı. ÖZDEN sözlerini bu şekilde tamamladı.

İlk Treni Kaçırmamız İyi Oldu

Ankebut Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Yasir ÖZEN’de Türkiye’nin yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımında büyük mesafe kaydettiğine işaret ederek. Bundan sonraki 10 senede yıllık 1000’er megavat güneş ve rüzgar kurulu gücüne ulaştığımızda bu dünya rekoru anlamına gelir dedi. Türkiye’de güneşe en hızlı giren firmalardan biri olduklarına değinen ÖZEN güneşte 100 megavata yakın büyük bir proje hazırlığında olduklarını belirtti. Güneş ve rüzgar teknolojilerinin dünyada gitgide ucuzladığına, bunun ülkemiz açısından büyük avantaj olduğuna dikkat çeken M. Yasir ÖZEN ilk treni kaçırmamız lehimize oldu. İlk trene binen  Almanya ve İngiltere altından kalkamayacağı garantiler vermişlerdi ve teknolojide şimdiki fiyatlarda değildi. Türkiye  yenilebilir enerjide bir şey kaçırmış değil. Finans konusundaki sıkıntılara dikkat çeken ÖZEN sözlerini şöyle tamamladı; Bankalar enerji dendiğinde artık 3 defa düşünüyor. Beş yıl önce enerji derken çantalara parayı koyuyorlardı. Şimdi öyle bir durum yok.

Sektörün Dijital Verisini Ankebut Group Saklıyor

Panelin son konuşmacısı olan Ankebut Holding Stratejik Müşteriler Satış Direktörü Tuğba KITAY  Türkiye  ve dünyada dijitalleşme konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2008 yılında dünyada dijitalleşme konusunda değişim ve dönüşüm yaşatacak 3 kırılma yaşandı, diyerek sözlerine başlayan KITAY bunları şöyle açıkladı. Birincisi 1900’lerde şehirleşen insan popülasyonu dünya nüfusunun yüzde 12.5 iken 2008 yılında bu oran yüzde 50’yi geçti ve şehirli nüfusu 3.7 milyara ulaştı. İkincisi dünyada mobilden internete bağlanan kullanıcı sayısı fiberden bağlananların sayısını geçti. Üçüncüsü ise, 2003’te dünyada insan başına düşen makine sayısı 0,08’di, 2008 yılına geldiğimizde makine sayısı insan nüfusunu geçti. 2023yılında internete bağlanan makine sayısı 30 milyar olarak öngörülüyor, dedi.

Paylaş

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*